piątek, 6 czerwca 2014

Naleśniki ze szpinakiem i fetą


Naleśniki upiekłam z tego przepisu.

Nadzienie:

  • świeży szpinak (może być mrożony)
  • ser feta
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny
Umyty, pokrojony szpinak przesmażyć z przeciśniętym czosnkiem na maśle. Fetę rozkruszyć widelcem i połączyć z letnim szpinakiem. Doprawić do smaku. Na każdy naleśnik nałożyć farsz i zwinąć, przesmażyć ponownie.


czwartek, 5 czerwca 2014

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syropek świetny na jesienne chłody, niezawodny środek w stanach przeziębienia.

  • 20 - 40 szt kwiatostanów 
  • 1 kg cukru
  • 1,5 l wody
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Kwiaty oczyścić, obciąć zielone gałązki. W garnku zagotować wodę z cukrem i kwaskiem, wystudzić. Zalać kwiaty, wkroić sparzoną cytrynę. Odstawić w chłodne miejsce na 48 godzin. Syrop przecedzić przez gazę, zagotować. Gorący nalewać do słoiczków, zakręcić, odstawić do góry dnem.



środa, 4 czerwca 2014

Sałatka z jajkiem i rzodkiewką


  • pęczek rzodkiewki
  • 4 jajka
  • szczypior
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
Rzodkiewkę pokroić w kostkę, posypać szczyptą soli, odstawić na chwilę.
Ugotowane na twardo jajka posiekać w grubszą kostkę.
Rzodkiewkę lekko odcisnąć dodać posiekane jajka i szczypior. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić.

wtorek, 3 czerwca 2014

Racuchy z jabłkami

Najlepsze racuchy piekła moja babcia:)


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2- 3 jabłka
  • 1,5 szklanki mleka
  • cukier puder do posypania
Żółtka, mąkę, cukier i mleko wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w niewielkie kawałki. Ubić pianę z solą, delikatnie połączyć z ciastem i jabłkami. Racuchy smażyć na oleju.