czwartek, 24 kwietnia 2014

Surówka z pora, jabłka i marchwi

Świetna propozycja do obiadu.



  • 2 pory
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
Sos:
  • 1 mała śmietana 12%
  • 1 łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz mielony
  • sól
  • cukier
Białe części pora pokroić w półplasterki. Delikatnie posolić i odstawić na 15 min. Por przelać wrzątkiem na sicie, odcisnąć.
Jabłka i marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wymieszać składniki na sos,
doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wszystko wymieszać i odstawić do schłodzenia.

środa, 23 kwietnia 2014

Kruche ciastka

Ciasteczka idealne do kawy.



  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 250 g margaryny
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo cukier do posypania
Utrzeć margarynę z cukrem i jajkami. Następnie wsypać mąkę z proszkiem, ucierać do połączenia składników. Ciasto wyłożyć na stolnicę i dalej wyrabiać rękoma. Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na grubość 0,5 cm i posypać cukrem (lekko wałkiem docisnąć cukier). Wykrawać ciasteczka. Układać na wysmarowaną blachę,w odległości 2 cm od siebie. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 st. około 15 min., aż lekko zbrązowieją.

wtorek, 15 kwietnia 2014

Sałatka z jajkiem i żurawiną



Do tej sałatki wykorzystałam gotową mieszankę sosu sałatkowego, jeśli ktoś ma życzenie może zrobić sos samodzielnie.
  • mieszanka sałat
  • rodzynki
  • żurawina
  • jajka
  • jogurt naturalny
  • 1 op. sosu sałatkowego ziołowo- koperkowego 
Jajka ugotować na twardo (8 minut). Po wystudzeniu obrać i pokroić w ćwiartki.
Rodzynki zalać wrzątkiem (3 minuty), odcisnąć.
Na półmisku rozłożyć mix sałat, żurawinę i rodzynki, ułożyć jajka. Sos wymieszać z jogurtem i polać krótko przed podaniem.

niedziela, 13 kwietnia 2014

Babka zebra

Dziś troszkę zapomniana:) 


inspiracja TU
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody lub oranżady gazowanej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka z cukrem miksować około 10 min. Dodać przesianą mąkę, olej, wodę, proszek - dalej miksować. Po uzyskaniu gładkiej masy, podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej 1 łyżkę mąki pszennej. Do wysmarowanej formy wkładać na przemian łyżkę ciemnej masy, łyżkę jasnej. Wypełnioną ciastem formę wstawić do piekarnika, piec w 190st 45 min (do suchego patyczka).

czwartek, 10 kwietnia 2014

Szare kluski (kluski kartoflane)

Smak dzieciństwa:) Takie właśnie kluski robiła moja babcia, mama, a teraz ja podaję je mojej rodzinie. Kluski podaję do zup, z twarogiem lub kapustą zasmażaną. Pyszota:)




  • 1- 1,5 kg obranych ziemniaków
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5- 2 szklanki mąki żytniej
Ziemniaki zetrzeć na małych oczkach (tak jak na placki). Powstałą wodę odlać. Dodać przesianą mąkę, sól i jajko. Wymieszać dokładnie (ciasto ma być dość sztywne). W garnku zagotować osoloną wodę. Ciasto kłaść partiami na deskę (najlepiej drewnianą) i łyżką moczoną we wrzątku, odcinać kluseczki. Gotować około 5 min. Kluski wylać na sito i przelać zimną wodą.


środa, 9 kwietnia 2014

Zapiekanka mięsno - kapuściana

Lubię kapustę i wykorzystuję ją w różnych potrawach. Zapiekanki nie należą do fotogenicznych dań, ale ich smak wynagradza ten mankament:)




*inspiracja "Przyślij przepis
  • 60- 70 dag poszatkowanej białej kapusty
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminku
  • 4 jajka
  • 5 łyżek śmietany 12% lub mleka
  • sól
  • pieprz mielony
  • olej
  • 5 łyżek bułki tartej
Poszatkowaną kapustę gotować w osolonej wodzie przez ok. 5- 7 min. Odsączyć.Cebulę i czosnek posiekać w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać mięso, smażyć 10 min. Następnie dołożyć kapustę, doprawić do smaku, całość jeszcze smażyć 10 min.



Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Do przesmażonej kapusty z mięsem, dodać bułkę tartą i roztrzepane jajka ze śmietaną. Dokładnie wymieszać. Zapiekankę przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką. Wstawić do pieca na 40- 45 min, piec w 180 st. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Podajemy z sosem np. pomidorowym.



poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Fale Dunaju


Dwukolorowe ciasto, zatopione w nim owoce, krem budyniowy, polewa czekoladowa...klasyka:)


Ciasto:
  • 250 g masła
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne owoce (ja dałam wypestkowane wiśnie)
Masło utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodać żółtka, mąkę z proszkiem. Ubić pianę, delikatnie łyżką połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części. Jasna część wyłożyć na blaszkę, do drugiej wsypać kakao i 2 łyżki wody, wymieszać. Wyłożyć na jasną część. Przygotowane owoce ułożyć na wierzchu. Piec 45 min w 190 st (do suchego patyczka).

Krem:
  • 250 g masła
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Po wystudzeniu zmiksować z masłem. Krem wyłożyć na ciasto.

niedziela, 6 kwietnia 2014

Dynia marynowana

Założyłam kilka słoików z dynią, teraz z przyjemnością zajadamy skarby jesieni.




  • 2 kg dyni po obraniu
  • 1 l wody
  • 3 - 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 kg cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 10 goździków
  • 0.5 łyżeczki mielonego cynamonu
Dynię obrać ze skórki, wyciąć część włóknistą z pestkami. Pokroić w 1,5 cm kostkę. Dynię zalać zimną wodą z kwaskiem, odstawić na noc do lodówki. Rano zalewę odlać (powinno być około 1 litra, ewentualny brak uzupełnić wodą) i zagotować z dodatkiem cukru, cukru waniliowego, goździków i cynamonu. Wrzucić dynię i gotować na małym ogniu do momentu, aż będzie szklista (około 30 min). Dynię nakładać do słoików, zalać gorącą zalewą do 3/4 wysokości słoika, zakręcić i odwrócić do góry dnem.

sobota, 5 kwietnia 2014

Wędlina pietruszkowa

Warto wypróbować. Polecam!



Składniki:
  • 1 kg mielonego mięsa (u mnie wieprzowe)
  • 1 szklanka kaszy manny (opłukanej i odciśniętej)
  • 1 - 2 pęczki pietruszki 
  • 4 jajka
  • 3 4 ząbki czosnku
  • pieprz mielony
  • vegeta
  • 2 woreczki foliowe
Mielone mięso wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić vegetą i pieprzem. Masę podzielić na dwie części, każdą włożyć do woreczka foliowego (ja miałam woreczki do zamrażania), masę ubić, boki dobrze zawiązać nitką. Woreczki z mięsem włożyć do wrzącej wody, gotować (na malutkim ogniu) około 1 godziny. Wyjąć z garnka przykryć deską i obciążyć np. garnkiem z wodą. Po wystudzeniu wędlinę wstawić do lodówki na 8 godzin.


piątek, 4 kwietnia 2014

Jabłecznik

Przepis pochodzi ze starej, pożółkłej kartki. Delikatne ciasto, rozpływa się w ustach:)


  • 6 jajek
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 1- 3 łyżek śmietany lub mleka
Przesianą mąkę, masło, żółtka, cukier, proszek i śmietanę zagnieść. 1/3 część ciasta (na kruszonkę) zamrozić. Pozostałym ciastem wylepić dużą blaszkę. Nakłuć widelcem.


  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej (można pominąć)
Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Zagotować z cukrem około 3-4 minuty, (gdy jabłka puszczą dużo soku, lekko je odcisnąć i dodać bułkę tartą).Przestudzone jabłka rozłożyć na ciasto.
  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń proszek (na 0,5 litra mleka)
Ubić na sztywno pianę, wsypać cukier. Dalej ubijać. Na końcu wsypać budyń i połączyć delikatnie łyżką. Pianę rozłożyć na jabłkach, na wierzch zetrzeć ciasto na kruszonkę. Piec w 180 stopniach, 50 minut (do suchego patyczka).



czwartek, 3 kwietnia 2014

Placki ziemniaczane

Placki to prosta potrawa. Podaję je na wiele sposobów np. z gulaszem, z cukrem i śmietaną lub z twarogiem i szczypiorkiem.




  • 1 kg ziemniaków
  • 1- 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • starta cebula (nie dodaję jeśli placki serwuję na słodko)
  • olej
Obrane ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Odlać powstały sok. Roztrzepane jajko, mąkę i sól dodać do utartych ziemniaków. Wymieszać. Rozgrzać patelnię, na niewielkiej ilości oleju smażyć placuszki. 

środa, 2 kwietnia 2014

Muffinki z budyniem


Budyń:

  • 300 ml mleka
  • 1 op. budyniu o dowolnym smaku
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
Suche składniki wymieszać w jednej misce. W drugiej roztrzepać jajka z olejem i mlekiem. Suche składniki połączyć z roztrzepanymi jajkami. Wymieszać lekko i niezbyt dokładnie (mogą być grudki). Foremki napełnić 2 - 3 łyżkami ciasta, następnie dodać po 1 czubatej łyżce letniego budyniu, dopełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki. Piec 25 min w 190 st.


wtorek, 1 kwietnia 2014

Pasta z makreli

Pastę z makreli robię na 2 sposoby.


1:      
  • 1 makrela wędzona
  • 3  ugotowane na twardo jajka
  • 1 posiekana drobno cebula
  • 4 kiszone ogórki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • pieprz
  • sól

2:
  • 1 makrela wędzona
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 1 posiekana drobno cebula
  • 2- 3 ogórki kiszone
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru
  • 1 łyżeczka chrzanu lub 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
Rybę obrać z ości, dodać posiekane jajka, ogórki, cebulę. Wymieszać z majonezem, musztardą lub ketchupem. Doprawić do smaku, schłodzić w lodówce.